onsdag 11. mai 2011

Limonade

Jeg har en eldgammel kokebok etter min mor. Den er fra 1944. Olaug Løkens kokebok. 
Rabarbraen min har eksplodert og jeg måtte kikke litt for å få noen idéer. Jeg kom da over dette:
(ikke bilder i kokebok fra 1944, dette fant jeg på sjæl)


Limonade
Om sommeren, "når der kommer et menneske", og om vinteren i barneselskaper er en mild limonade en god drikk.

A. Den kan lages kold, og hver lager til sig selv. Man setter da frem friskt vann, 1 fl. hvitvin, rabarbravin, rips-, eple-, eller stikkelsbærvin, sukker og en frisk citron som skjæres i skiver - en skive til hvert glass.

B. Varm, også kalt "bisp" - kokes 1 opskåret citron eller appelsin uten kjernene og bare halvten av skallet til 1 l vann, 1 lite stk. hel kanel og omtreng 100 g sukker.
1/2 fl. rødvin tilsettes når det er litt avkjølet, og om behøves mere sukker. Til mindre barn må den være svakere av vin. Til voksne kan tas en hel flaske vin til samme porsjon. Den siles.

Se det ja! Den gang drakk ungæne vin! Var det en halv flaske vin til barn og en hel til voksne? Og var det bare lov i barneselskaper om vinteren? Hva med vårbarna? Hvordan tolker dere denne oppskriften? Jeg ble nemlig litt lettere forvirra....

Må bare til slutt si at jeg er overvelda over alle kommentarer på mitt første "politiske" innlegg i går. Det slo jamen an!  Men - jeg tror ikke det blir noe vane med politikkblogg.

4 kommentarer:

 1. Jeg har en helt SUPER oppskrift på rabarbrapai.
  Skal jeg sende den til deg kanskje ?
  Klem fra Heidi

  SvarSlett
 2. hehe, ja der var det vin til alle. :-D Jeg har ingen rabarbra jeg, men tigger til meg litt her og der hver sommer. MÅ ha kald rabarbrasuppe i løpet av sommeren. mmmmmmm. Lykke til med limonaden. :-D

  SvarSlett
 3. jajaja, jeg også!!
  har rabarbra!!
  men var det det du lurte på da??
  haha. Den limonaden hørtes ikke verst ut.
  Kanskje jeg skal servere mine barn, og soooove lenge. klem fra hu på 25 (ja, alt etter humør skjønner du!)

  SvarSlett