mandag 25. april 2011

Bolla pinnsvin

Bolla pinnsvin i min hage 1. påskedag


Jada, jeg har hørt dem. Pinnsvina som er i hagen. Jeg hørte dem her om dagen, men så dem ikke. De gjemte seg nok under en fjellsprekk. Det er nemlig ikke første året jeg har hørt dem når de er våryre. 

Parringsleken til pinnsvina er nemlig sånn:   

Hannpinnsvinet løper  i ring rundt hunnpinnsvinet og forsøker å komme til bak henne, men ho er en ertekrok og snur seg med snuten mot hannen hele tiden mens ho snøfter høylydt. Dette kan pågå i flere timer, enten til hannen gir opp, eller til hunnen går med på å parre seg.

Jeg tror ho til slutt gikk med på det. For i går var ho ute og slappa av. Eller om det var han. Det var ikke lett å se.

Jeg skal altså nå bli en slags pinnsvinbestemor.  Jeg fant nemlig ut dette:   

Drektighetstiden er ca 35 dager. Kullet er i gjennomsnitt på 5 (1-10) unger. Ungene forlater ynglebolet etter 5-6 uker (normalt i overgangen juni/juli)

I år må dem ha vært ekstremt tidlig ute. MOT normalt. Men det er vel fordi våren bare var kort innom før sommeren kom. Så da er det bare å fastsette terminen til ca. 27. mai. Jeg skal følge med og gi rapport når fødsel er overstått!!

6 kommentarer:

 1. Ja, enn at du skal bli bestemor til flere små:O)) Jeg har mer enn nok med å tenke på at min eldste skal ha i slutten av april og den yngste i beg av juni....hardt nok det!!
  Nyt dagen, her er det raking av plen som står i sentrum...det ser ikke ut!!

  SvarSlett
 2. Jeg savner pinnsvinene i vår have. Ingenting er som en rekke med 1 stor og noen små snøftende i rekke over plenen om kvelden.

  SvarSlett
 3. spennende! tenk pinnsvin-mormor! har ennå tilgode å se en pinnsvinbaby, så dette blir artig;o)

  SvarSlett
 4. Det blir noe å vise barnebarn! Husker vi hadde pinnsvin i hagen da jeg var barn - stor stas!

  SvarSlett
 5. Hællæ...
  Heldig du som har pinnsvin i hagen,mange år siden jeg har sett noen her...og så spennanes med småpinnsvin og da...Du blir vel både farmor og mormor da vel..Gleder meg til fortsettelsen,Inger:)
  Vi sees i kveld til trallalla..Klem♥

  SvarSlett