mandag 6. juni 2011

Torden og lyn - eller lyn og torden

Hællemåne - i dag fikk vi et skikkelig tordenvær. Eller lynvær. Hva heter det egentlig? Og hva i huleste kommer dette av?


Jeg kjente det tidligere i dag. Det ble lommert. Eller heter det lummert? Det ble i hvertfall innmari varmt på en rar måte. Dere skjønner nok hva jeg mener.

Jeg ble satt tilbake til folkeskolen, gamle ærværdige Vålerenga skole, med en fysikklærer som ikke var som alle andre.

Jeg ser han for meg. Med lagerfrakk, noe lignende Trond Viggos Vaktmesterfigurantrekk. (Likær lange ord!)

Min fysikklærer elsket peppermyntesukkertøy. Det var sukkertøy som var påført kjærlighetsord. Det lukta alltid peppermynte av han. Litt opp i gata ved skolen var det en liten gotteributikk som solgte masse sukkertøy. 2 for 5 øre, noen kosta 1 øre også. Noen ganger ble en av elevene sendt ut i friminuttet for å kjøpe et kremmerhus med peppermyntesukkertøy til fysikklæreren. Han måtte bare ha dem. Vi fikk ikke lov til å kjøpe noe til oss sjøl i skoletiden. Det var egne regler for lærere.

En dag skulle lære oss om lyn og torden. Vi måtte sitte stille som mus i fysikkrommet. Lyset ble slukket. Gardinene ble trukket for. Han sto bakerst i klassen. Vi satt med ryggen til.

Først skrudde han lysbryter av og på i et forrykende tempo. Det var lyn. Så telte han med høy og kraftig stemme: 1-2-3!

Så tok han sink-søplebøtter (ja han måtte ha samla opp en del) og kasta dem villt i klasserommet. Eller pælma som vi sa. Det var torden.
Vi skvatt!! 
Veldig. Men vi lærte jo, at først lyner det. Så kan man telle sekundene, og når det smeller (ja da tordner det), kan man regne ut hvor langt unna dette fenomenet er. Han sa det var 1 kilometer pr. sekund. Altså var det nå 3 kilometer unna.

Her lyna og tordna det på likt i sta. Jeg rakk ihvertfall ikke telle til 1 engang.  Da var det altstå rett over oss. Men det gikk bra. Vi lærte nemlig også at det lynet bare slår ned i 30 av 100 tilfeller.

Om han hadde rett på utregningene vet jeg ikke helt sikkert, men jeg har ihvertfall aldri glemt dette, så det var en utmerket måte å lære bort på!

Jeg har jo selvfølgelig googla litt og funnet ut dette også da, men det var innmari kjedelig forklart syns jeg:

Tordenvær oppstår når store mengder vanndamp kondenserer til vanndråper og iskrystaller i en ustabil atmosfære med kraftige vertikale luftbevegelser. Dette skjer som regel når tre vilkår er oppfylt: Nok fuktighet i den lavere atmosfæren (høy duggpunkttemperatur), temperaturen faller raskt med høyden (stor adiabatisk temperaturendring) og en kraft som mekanisk konvergens langs en kaldfront eller kraftig konveksjon for å øke de vertikale luftstrømmene.

Hæh???

8 kommentarer:

 1. tordenvær er skummelt!
  liker det IKKE!

  SvarSlett
 2. Hverken Tilde ( min hund) eller jeg kan lide lyn og torden.
  Vi har haft "lidt" torden her i dag.
  Ha´en fortsat god fredag aften.
  Knus Hanne Bente

  SvarSlett
 3. Det var virkelig en flink fysikklærer som fikk demonstrert lyn og torden på en slik måte..hi hi :)
  Her i Bergen har det bøttet ned regn i hele dag, men heldigvis ikke noe lyn og torden!
  Klem ;)

  SvarSlett
 4. Engasjert lærer:O)..men det hjelper alltid!
  Her har vi ventet på tordenværet, for det har faktisk vært varmt her også. Men så langt, har ikke jeg hørt eller sett noe;)
  Ha ei fin uke videre, klemmings;)

  SvarSlett
 5. mengder med regn, men ikke noe torevêr på jæren i dag. men lyn og torden er jo bare fasinerede, og så er det ekstra godt å sitte inne å kose seg!

  SvarSlett
 6. Her har det vært en flott kveld med nydelige lyn og herlig dundrende torden!! :-))

  For en flott lærer du hadde, mormor. :-) Dere glemmer ikke den timen nei. Vi hadde en lærer som sto rolig bak kateteret, og så hoppet han rett opp PÅ det med et brak. Han landet med de store føttene sine i en V, og så spurte han: Hvilken vinkel har jeg på beina nå? Man husker den timen også. :-D
  Herlig.

  SvarSlett
 7. hahaha, lærere før i tia altså! Dette liker jeg!

  SvarSlett
 8. Kjøper heller den gamle forklaringen jeg :) Det enkle er ofte det som sitter igjen hos elevene ;)
  Skulle vært rom for litt mer sånn undervisning nå også.......

  SvarSlett