fredag 4. februar 2011

T-banen

Siden jeg var inne på togtur her om dagen, så kommer jeg ikke utenom T-banen.

Jeg er nemlig en av dem som var med på en av de første T-baneturene i Oslo.  Vi var før vant til trikken, både åpen og lukket trikk. Jeg husker billettene kosta 35 øre. Og hvis noen nå kanskje lurer på om jeg er steingammal, så er jeg ikke det. Det har jeg vel kanskje nevnt før også. Jeg har ikke opplevd 2. verdenskrig i hvertfall. Og takk for det.

Men da den første T-banen kom i Oslo ca. midten på 1960 tallet, var vi spente på om vi torde å kjøre dette skumle greiene. De hadde nemlig bygd tunnel under bakken! Og det var et slags tog som kjørte kjempefort, og det var bare så vidt det stoppa på stasjonen og folk måtte løpe av og på vogna fort fort! For det ble nemlig sagt: Pass for dørene – dørene lukkes! Og da kunne man bli klemt ihjæl….

Men vi var ikke snauere enn at vi skulle prøve dette skumle da! Min beste venninne og et par kamerater og jeg grua oss på forhånd. Vi kjøpte billett av en autoritær uniformert mann i en luke. Ingen automat den gangen. Så gikk vi ned den skumle gangen og var på perrongen. Det var Helsfyr holdeplass. Jeg bodde jo veldig nær. T-banen gikk fra Helsfyr til Østbanen. Punktum. Jeg husker de sa det tok 7 minutter å komme seg til byen.

Vi holdt hverandre i hendene. Ingen måtte miste hverandre, og ingen måtte bli klemt ihjæl i døra. Vi så T-banen inne i tunnelen. Den kom sakte mot oss og stoppet, og dørene åpnet seg. Skrekk og gru – nå gjaldt det å ikke miste hverandre! Men vi greide oss! Døra klemte ingen ihjæl, hurra! Og mannen i mikrofonen sa med alvorlig røst: Pass for dørene - dørene lukkes.....

Vi var ikke alene. Det var ingen ledige sitteplasser så vi sto som sild i tønne.
Vel nede på Østbanen så tror jeg kanskje vi kjøpte en sjokolade eller is i en kiosk, og så var det samme prosedyren tilbake. Så tøffe vi var!

På mandag denne uka tok jeg også T-banen. Glad min bestevenninne fra den gang var med meg denne gangen også. Nå går ikke T-banen bare fra Helsfyr til Østbanen lenger. Se bare her:
Det hører med til historien at jeg ble tøffere etterhvert. En gang jeg skulle på realskolen, så greide jeg å sovne i løpet av de 7 minuttene... Jeg våknet inne i tunnelen - på endeholdeplassen på Østbanen. Det tok litt tid før T-banen kjørte ut derfra, og jeg gikk som eneste av der alle gikk på. Pinlig ja...

Her på "landet" er det bare buss som går - i ny og ne...

Go' hælj!

4 kommentarer:

 1. Hehe..herlig!
  35 øre?? Midten av 60tallet? Da ble jeg født, hehe ;-)
  Jeg husker da bussen til byen kostet 1kr og 25 øre...Og det var rådyrt!
  Nå koster det 25kroner! Men jeg bor såpass nærme at vi går som regel, tar oss 15 minutter :-)

  Drittvær her idag, skulle vært til Danmark med en venninnegjeng imorgen, men jeg har avlyst! Ferja idag er innstilt, og tror ikke det blir bedre i morgen..

  Ha en superduper helg...er SÅ glad du fant meg!!

  Klem fra meg

  SvarSlett
 2. hei, fant deg etter anbefaling av Frøydis over her,
  herlig historie da,
  min tante og onkel kjørte t-banen i den tiden,hihi, å trikken, bla ekebergbanen, å så koselig det var å mimre med deg her,
  tenk 35øre pr billett, utenkelig.
  ønsker deg en fin fredag,
  ble din følger.
  klem fra sylvia

  SvarSlett
 3. Fant deg hos Frøydis jeg også :) hihi
  Og Sylvia over meg igjen er min mamma:)

  Ja, det er noen voldsomme systemer på t-banen nå:)
  De går jo over alt :)
  Min pappa bor i Oslo, og han jobber i med t-banene:)

  Men kan tenke meg det var skummelt å ta den aller første turen ;) hihi, men du var jo kj,ep tøff ;)

  Ha en nydelig helg :)
  Klem Tina

  Legger meg som følger jeg også :)

  SvarSlett
 4. :O) Jeg var voksen før jeg tok trikken i byen, og skjønte ikke hvordan jeg skulle komme meg av, var vant til buss og dra i snora...men oppdaget at den stoppet på hvert stoppested, hell og lykke:O)
  Kos deg i helga, klem fa meg;)

  SvarSlett